Konik Mil Yapımı

Tesbih yapmaya karar verdiysek, iyi bir torna tezgahından ziyade malzemelerimizin de kaliteli ve doğru olması gerekmektedir. Bunların başında da tane işlememize yarayan konik miller gelmektedir. 

Konik Mil Nedir?

Adı üzerinde konik şekilde olan, taneyi işlememize yarayan, tanenin boyutuna göre boyutlandırdığımız, işleyeceğimiz ürünün sertliğine göre malzemeden üretiğimiz bir araçtır.

Nasıl Yapılır?

Genellikle sağlamlık açısından dizel araçların enjektör millerinden yapılabilir fakat sanayiden temin etme konusunda sıkıntı yaşarsanız HSS çelik çiviler de gayet güzel iş görmekteler. Genellikle ben çelik çivilerden yapıyorum.  

Tanenin delik çapına göre milimizi şekillendirmeliyiz. Örneğin 0,8 mm ilk matkapla tane deliklerini açmışsak, milimiz de 0.6 ile başlayıp ortalarına doğru 0.8 -0.9 mm çap kalınlığına gelirse tane tığa tam oturur. Habbeyi işlememiz daha rahat olacaktır.

Konik mil yapımıyla alakalı YouTube videomu ekliyorum. İnşallah faydalı olacaktır.

Nelere Dikkat Edelim?

  1. Mil yapımında dikkat etmemiz gereken en önemli şey düzgün olmasıdır. Dümdüz olmalı, salgının hiç olmamasına dikkat etmeliyiz. Bunun için mil yapımında çok hassas olmalıyız. Milin düz olmasının yanında, tornaya da düz takılmalı ki; salgı olmasın yada kabul edilebilir bir seviyede olsun. 
  2. Milimizi işleyeceğimiz parçaya göre materyalden üretmeliyiz. Sert malzeme ise ona göre çelik kullanmalıyız. Burada şuna da çok dikkat etmeliyiz ; tane mil üzerinde işlenirken esnememeli, yoksa düzgün tane yapamayız.
  3. İşleyeceğimiz parçanın boyutunu mutlaka göz önüne alarak konikliğini vermeliyiz. Çok hızlı konikleşen bir tığ, parçanın kırılmasına ve dağılmasına neden olur. Bu çok önemli bir konu. Eğim yavaş yavaş artmalıdır. 
  4. Milin üzerindeki pürüzlerin(çizgilerin) açıları, derinlikleri de taneyi milde tutmamıza yarayacağı için önemli bir konudur. Parça işledikçe bu çizgiler kaybolur ve artık taneyi milin üzerinde tutmamaya başlar. Bu durumda demir eğesiyle açılı bir şekilde tekrardan milimizi çizebiliriz. Videomda taneyi milde tutma kısmında bu konu da anlatılmaktadır.
  5. Hassas malzemeden yapılmış bir taneyi mil üzerine oturturken de hassas olmalıyız. Ben genelde videolarımdan da anlaşılacağı üzere el ile vidalar gibi takıyorum. Tornanızın devir ayarı varsa çok hafif devirde de oturtabilirsiniz. Bu teknik hem tanenin dağılmasını engeller, hemde milin ömrünü uzatacaktır.
  6. Bu işlemlerin yapılması sırasında da mutlaka sağlığımıza dikkat etmeliyiz. İş güvenliğine dikkat etmeli, kullandığımız  elektrikli veya manuel aletleri iyi tanımalı, koruyucu gözlük mutlaka kullanmalıyız.

Aklıma geldiği kadarıyla yazmaya çalıştım. Bu yazımda konik mil(habbe tığı) konusuna değindim. Diğer kullandığım aletlerlerle de ilgili yazılar yazacağım inşallah. Tesbih yapımına yeni başlayan siz kıymetli tesbih sever dostlarımıza faydalı olacağına inanıyorum. 

Sormak istediğiniz soruları yorumlar kısmında yazabilir, YouTube kanalımıza abone olarak destek verebilirsiniz. 

Sağlıcakla Kalın. Enes Amca

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir